Frågor inför 2019

FAQ 2019 - 7 frågor och svar

1. Ska vi spela med skydd?

De äldsta, födda 2007, 2008-2009, kommer träna och spela med skydd. En komplett utrustning kostar 3-4000 kr.

De yngre, födda 2010-2011 spelar troligtvis flagg utan tacklingar och skydd. De som vill kan träna med de äldre med skydd. Vi kommer också få ett antal "mjuka skydd" från förbundet som vi ska testa med de yngre.

Det viktiga - kom den 23:e mars så vi kan se vad alla har för storlek på skydd.

2. Kommer det finnas hyrskydd/begagnade skydd

Egentligen vill vi inte ha hyrskydd och vi rekommenderar inte att köpa begagnat annat än från DIF och Maniacs. Maniacs har inga spelare som säljer begagnade skydd i år. Vi kommer försöka köpa in/låna ett antal hyrskydd, framförallt hjälmar. Vi vill inte göra det, men det känns som nödvändigt för att alla ska kunna spela.  Hyrskydd är jobbigt att hålla reda på, förvara och är en kostnad/risk för klubben.

Om du köper Axelskydd, tandskydd, träningströja och byxor kostar det ca 1800 kr. Ett helt paket med hjälm kostar 3 200 kr (Riddell). Det dyrare paketet kostar 4 300 kr (Xenith).

Hjälmen är det dyra. Oftast kan man ha hjälmen i 2-4 år. Hyra för hjälm kommer vara 500 kr. MEN, vi vet inte riktigt hur vi ska göra här. Tala med oss så hittar vi en lösning. Jag funderar på en lösning där vi köper ut hjälmarna ur Xenith paketet för 1 800 kr och de från Riddell paketet för 1 300 kr.

Vi hyr sedan tillbaka hjälmen för 500 kr per säsong. Mao, spelaren behöver inte ta risken att hjälmen är för liten säsongen efter och föreningen kan bygga upp ett förråd med hjälmar.

Då kostar första säsongen med Riddell paket 2 400 kr och Xenith paketet 3 000 kr. Men vi kan bara göra det för några få spelare. Vi kommer prioritera där det är flera som spelar i familjen. Vi vet hur dyrt det kan bli. Tala med tränarna om detta ifall ni är intresserade.

Gör vi det kommer vi få problem att finansiera matchtröjor istället, men det kanske löser sig. Det viktiga är att alla kan spela.

Återköp: Föreningen kommer också betala 400 kr för axelskydd från dessa paket om någon vill sälja tillbaka dessa efter säsongen. Samt 1000 kr för Xenith hjälmar efter säsongen. Vi har råd att göra detta med 15 axelskydd och 5 hjälmar.

Hur vi än gör kommer vi alltid gå back på uthyrning och vi kommer behöva förvara dem någonstans på vintern.

3. När och var ska vi träna?

Måndag, Onsdag 18-19 samt Söndag 12-14 är planerat.

Beror lite på när tränarna kan komma loss från egna träningar.

Träningsplats blir nog Spångavägen 138.

4. Ska vi spela matcher?

Ja, vi börjar med flaggfotboll (inga tacklingar, inga skydd)i april/maj. Vi kommer att spela interna matcher och matcher mot andra lag.

VFL (Västra FörortsLigan) - 7vs7 med tackling och skydd från mitten av maj. Söndagar i Bromma. Lag vi möter är DIF, Solna Chiefs, Bro-Broncos, Tyresö, Täby Flyers, Mean Machines och Nynäshamn Wild Hogs.

Västerås, Örebro, Uppsala och Karlskoga är också inbjudna. Vi hoppas att de kommer.

NFL (Norra FörortsLigan) från augusti. Spelas lördagar i Sollentuna och Wäsby mot deras olika lag (Steelers, Saints, Redskins, Packers, Chargers och Vikings).

Turneringar
Vi kommer kanske att anordna en större turnering kring den 6-9 juni själva. Vi letar en arena med två planer, omklädningsrum och vatten som är ledig :). Gärna i västerort. SAFF (förbundet) kommer sanktionera tävlingen som en av två nationella tävlingar i år och turneringen ska vara för nybörjare från 9-17 år. Vi spelar 7vs7 (7 mot 7).

 • Sista helgen i juli går Dukes Tourney i Skövde för de Maniacs som är födda 2008-2010. Torsdag till Söndag.

  Det är 9vs9, så det krävs att vi är 15 intresserade för att åka samt 3-4 föräldrar som kan hjälpa till i Skövde. Mat, boende, resa och avgifter är ca 1800 kr per person (500 kr boende och mat, 600 kr i resa, 700 kr i turneringsavgift och lite kompensation till tränarna).

 • HP cup i augusti/september är också 9vs9. Vi får se om vi är redo då,

5. Ska vi på träningsläger?

 • DIF summer camp i juli (Krav 11 år/kan engelska). Här kommer era coacher att vara och träna själva samt bli bättre på att coacha. Vi hoppas ha 10 platser för spelare.
 • Distriktets olika breddläger, bl.a höstlovet i oktober i Spånga.

 • Eget läger? Beror på de föräldrar som blir lagledare.

6. Matchtröjor
Vi letar efter sponsor till matchtröjor. Någon som känner till någon? Hittar vi ingen sponsor så kommer vi försöka köpa in 5-10 tröjor och erbjuda de som vill att köpa sin egen tröja. De som köper får välja nummer och ha namn på tröjorna samt behålla tröjan.

7. Vad kan vi vuxna hjälpa till med?

 • vi behöver fler tränare. Alla som tycker det är kul att lära barn idrott är välkomna. Teknik och taktik lär ni er fort. Det kommer också vara helgkurser för att lära sig amerikansk fotboll. Vi har ett ganska digert program för de som lära sig mer.
 • vi behöver sjukvårdare. Kurserna är jättebra och de kör igång mars/april. Dessa behövs på matcher för att plåstra om och trösta. Det blir skrubbsår och ibland så faller de snett och tappar luften.

 • Lagledare. det behövs en förälder i varje "årskurs" som vill vara lagledare. Ni arrar matcher och roliga aktiviteter med hjälp av oss tränare. Ni är också kontaktperson till föräldrarna och för nya som prövar på.

 • Rekrytering. Alla kan hjälpa till så vi blir fler. Vi har tillräckligt många för att spela om alla är där. Men ju fler vi blir desto mer kan vi göra. Berätta vad vi gör, sprid om oss på sociala media, bland era bekanta och på era skolor. Vi kommer kunna ta emot nya hela året om, men april/maj är jättebra om nya kommer.

 • Domare. Inte prio i år, men vill ni lära er amerikansk fotoll är domare bra att vara. Vi kommer behöva domare till 2020, men det är lika bra att börja fundera på det. Är ni vana att döma i andra sporter, snälla ställ upp. Vi behöver fler domare.

ALL HJÄLP VI KAN FÅ ÄR BRA

Ju fler vi är, desto roligare blir säsongen. T.ex kommer vi behöva hjälp med alla turneringar och matcher vi arrangerar.