Bli en Maniac - Börja träna

Bli en Maniac:are  - Börja träna med oss

Vi, som förening, försöker förse barn i och kring Beckomberga (Spånga, Bromma, Vällingby) möjlighet att träna nära hemmet, i idrotter som inte annars finns i västerort.

2021 startar vi med träningar även i Ekerö.

Vi spelar främst Amerikansk fotboll, flexfotboll och flaggfotboll beroende på ålder och vad ni vill!

Vi har dessutom gruppträningar under vintern i styrka, koordination, smidighet och snabbhet. Ett bra komplement till alla idrotter och ett bra sätt att upptäcka glädjen i att röra sig. 

Vill du börja?

 • Kom på en provträning
 • Kom ned och träna ett par gånger

 • Betala medlemsavgiften. Du är med.
  Medlemsavgiften är 700 kr för dig upp till 11 år, 1200 kr upp till 13 år samt 1500 kr + träningsavgift Upp till U17
  Swisha namn och personnummer till 123 617 3025

 • Som förälder (eller om du är över 13 år), mejla dina uppgifter (namn, epost) till junior@be-maniacs.se och få en inloggning till laget.se appen.

 • Ladda ned laget.se appen och logga in när du fått ditt välkomstbrev. Via appen får ni kallelser till alla träningar och får veta vad som händer i föreningen.

 • Svara på kallelserna om ni kommer på träningen eller inte.

 • Efter ett par träningar brukar ni få er välkomstgåva, en boll ELLER en hoodie. Tala om för oss vad ni vill ha.

Har du bestämt dig att du vill börja, men vill provträna? 

 • Född 2007-2012. Börja gärna en Onsdag på Blackeberg BP. Se schema för tider.
 • Född 2003-2006. Börja gärna en Onsdag kl 19 på Blackebergs BP

 • Tjejer? Kom gärna ned en fredag kl 17 och pröva på. Spångavägen 138. Ingen föranmälan behövs.

Kolla också gärna in aktuella träningstider. https://www.laget.se/maniacs/Event/Month

Vad händer på fredagar, lördagar och söndagar?
Fredagar spelar vi alltid utan skydd! Det är mycket nya, roliga spel och mycket 1vs1. det är mer för att hänga och lära känna varandra. Fredagsträningarna är vid Bistro Bromma med god mat och gott kaffe för föräldrar medans ni väntar. Barnen har kul och föräldrarna njuter...

Lördagar har vi gemensamma träningar. Tanken är att det är här vi utbildar våra coacher och våra domare, spelar lite matcher och har kul tillsammans med andra lag. Det kan vara i Uppsala, Täby, Märsta eller någon annanstans. 

Söndagar är våra matchdagar hemma. Spelar vi inte match så tränar vi.

Utrustning eller inte?
Alla börjar utan skydd! Alla lär sig grunderna innan de drar på sig skydd. Ca 80% av våra träningar är utan skydd! Detta är viktigt att komma ihåg. Sen varierar det lite vad som händer beroende på hur gammal du är.

De flesta brukar dock ha vattenflaska, dobbskor, tandskydd och oömma kläder med sig på träningarna. Vi hjälper er att skaffa tandskydd. Så fort du börjar i en träningsgrupp med kontakt så är tandskyddet obligatoriskt!

8-9 år
Du spelar helt utan skydd första året och vi spelar mycket flaggfotboll och Crazy football. Amerikansk fotboll utan kontakt. Vi lär oss även att tackla och blocka utan skydd, men i denna ålder är fånga och kasta boll fokus.  Tandskydd är inte obligatoriskt annat än när vi spelar match mot andra. Vi rekommenderar dock att alla skaffar tandskydd.

9-11 år
Här spelar vi med enklare skydd, så kallade flexfotbollskydd första året. Skydden lånas från föreningen. Flexfotboll spelas utan tackling, men är ett mycket fysiskt spel ändå. Påminner om handboll. Några av de äldre har även börjat spela med skydd och tacklas. Det brukar du börja med andra säsongen du spelar. 

12-13 år
I denna ålder så spelar barnen flexfotboll (enkla skydd) på våren, men vi börjar också spela med skydd. Egentligen vill vi spela flexfotboll även i denna ålder, men de flesta andra föreningar spelar med skydd och tacklas. Så tala med din tränare om när det är dags att skaffa skydd. Som tjej kan du låna skydd första säsongen.

14 år och äldre 
Här spelar vi flaggfotboll, crazy, flexfotboll och tackle fotboll. VI spelar med skydd, utan skydd och allt däremellan. Låter det konstigt? Jo, men vi vill verkligen att alla nya spelare vi får kan spelet bra innan de spelar match. Då krävs att de spelar utan tackling för att få tillräckligt med många matcher. I den här åldern spelar du sällan mer än 6-8 matcher "tackle" varje år. Vi talar med varje spelare innan denne skaffar sig skydd. Som tjej så kan du låna skydd den första säsongen.

Hur skaffar jag mig skydd?
I Maniacs köper man sina egna skydd. Detta för att de ska ha en bra passform och vara nya. Det finns väldigt mycket begagnat som säljs som du INTE ska ha. Köp nytt, eller köp från en Maniacare är vårt råd.

Vi använder främst Contact sports, www.contactsports.se som har färdiga paket.

Vi I Maniacs föredrar paket från Xenith och är väl förtrogna med att passa in dessa. Tala alltid med en tränare innan du beställer skydd!

Ett axelskydd håller 1-2 år storleksmässigt, medan en hjälm kan hålla längre. Däremot byter du hjälm till vuxenhjälm när du fyller 14. Så räkna med att ha allt i snitt 2 säsonger.

Föreningen köper tillbaka utrustning som bara använts en säsong till ca 1/3 av inköpspriset. Vi använder dem sedan som låneskydd. Det, tillsammans med den låga medlemsavgiften, gör att det inte är så dyrt med amerikansk fotboll.

Vad behöver jag mer förutom hjälm och axelskydd om jag ska spela Tackle football?
Paketen innehåller allt obligatoriskt. Hjälm, axelskydd, träningströja (utanpå axelskydden), byxor samt skydd för höft, svanskota, lår och knä och tandskydd.

Förutom detta rekommenderar vi dobbskor (för konstgräs) samt en slitstark, långärmad T-shirt att ha under axelskyddet (gärna funktionsmaterial). Ett extra tandskydd är alltid bra att att ha.