Amerikansk fotboll - För den nye

Amerikansk Fotboll för dig som vill börja

Snabbhet, koordination, explosivitet, styrka, hand-öga koordination, taktik

Amerikansk fotboll är en sport där många börjar när de är 9-13 år. De har prövat på en del andra idrotter, tycker lagidrott är kul, men vill gärna pröva på något nytt. Fördelen med amerikansk fotboll är att alla behövs, vilket gör att alla kan spela amerikansk fotboll. Det finns stora fördelar med att börja spela amerikansk fotboll före puberteten (9-12 år) eftersom träningen är fokuserat på det barn ska utveckla i den åldern.

Spelet påminner om kull med boll. Skillnaden är att det är tackling som stoppar motståndaren, inte att kulla honom.

Att vara snabb, gilla taktik, bra på att fånga boll och tycker om kroppskontakt underlättar´. Många tycker också om det fysiska spelet på "linjen" där de stora spelarna får chans att glänsa och där du inte behöver vara varken snabb eller taktisk. Det viktiga är att du gillar att putta undan andra för att skapa "vägar" för de som springer med bollen.

Amerikansk fotboll spelas i väldigt korta och intensiva ögonblick då all energi i barnens kroppar "exploderar" under 4 sekunder. Du har oftast en, kanske två uppgifter att göra som du kan bli riktigt duktig på. Det gör att amerikansk fotboll passar barn som annars inte idrottar, men också de som idrottar väldigt mycket.

I Maniacs får alla spelare pröva på alla positioner. Det är för att du ska hitta vad du tycker om och vad du vill bli bra på. Alla positioner är unik och kräver unika egenskaper.

Vad kostar det att träna? 600 kr per år
Vi har valt att ha en låg avgift. 100 kr i medlemskap och 500 kr i träningsavgift. I det ingår en boll.

Det har vi gjort så att alla kan börja att träna. Tanken är att de flesta kommer att köpa sin hjälm, axelskydd och matchtröja när det blir dags. Det gör att priset blir ungefär som för många andra sporter och oftast lägre om du håller på ett par år.

Hur tränar vi
Stora delar av tiden tränar vi utan skydd och hjälm. Vi lär oss även tackla utan hjälm för att få rätt teknik. Fokus är att hålla i boll, kasta boll, springa med boll, fånga boll och lära oss att finta och lura motståndaren. Vi lär också de mer tuffa delarna av amerikansk fotboll - Tacklas och blocka. Dessutom lär vi oss en spelbok så att vi kan spela mot andra lag. Spelboken är olika sätt att springa och fånga boll för att överraska motståndaren.

Förutom att vi lägger tid på styrka som så överraskas många av att vi lägger mycket tid på koordination, explosivitet, snabbhet och smidighet. De är viktiga egenskaper i amerikansk fotboll och det är också det du ska träna på när du är 9-11 år.

Vad händer under året
Beckomberga Maniacs tar emot spelare året runt och i åldern 9-11 år så får de spela så fort de vant sig vid hjälm och skydd.

September till april är bra att börja.
Då tränar vi inomhus och övar teknik som att tacklas och att springa med boll. Vi tar på skydd i februari och börjar då att vänja oss vid dem för att vara redo att gå ut och träna i mars/april. Förhoppningsvis åker vi även tillsammans på något av de stora "starta säsongen" läger som går runt om i Sverige.

På våren börjar vi träna utomhus med skydd och hjälm och spela matcher mot andra lag. Vi försöker ha match varannan helg till att börja med. Men är intresset större så ordnar vi det. Har vi inte tillräckligt med spelare så spelar vi tillsammans med ett annat lag. Matcher blir det oavsett.

På sommaren spelar vi turneringar och åker på träningsläger. Den stora turneringen är vår egna turnering "Stockholm invitational" i juni och Dukes Tourney som går sista helgen i juli i Skövde. Är vi 15-20 spelare som vill åka till Skövde så åker vi. Ofta åker vi tillsammans med andra lag och tränar tillsammans ett par gånger i förväg.

Till hösten tränar vi sedan utomhus och spelar matcher så ofta vi kan. Är vi tillräckligt många så ställer vi upp i STAFF cupen som går i oktober.

Det är fotbollsåret i stort. Men förhoppningsvis ska vi hinna med ännu mer om vi vill.

Utrustning Amerikansk fotboll 3 000 kr - eller mer
Det är framförallt hjälmen som avgör vad det kostar. De yngre klarar sig oftast med en billigare hjälm, men som förälder vill du gärna köpa det som är bättre. Tala alltid med föreningen innan ni köper. Köp aldrig begagnade hjälmar om ni inte vet vad ni gör!

Hjälm - 1 800 kr och uppåt (Dyrare när du blir äldre. Hjälm lånas av större föreningar)
Axelskydd - 600 kr (kan lånas av större föreningar)
Träningsbyxa med skydd - 500 kr
Träningströja - 250 kr
Tandskydd - 20-100 kr
Fotbollskor - 150 kr och uppåt (enkla, vanliga fotbollsskor är bra för nybörjare.)
Övrigt (ej nödvändigt): Handskar (150-800 kr), Boll (150-800 kr), Vadderad innertröja (300-1000 kr)

Paket - https://www.contactsports.se/kategori/Paketpriser
De innehåller allt som behövs förutom skor. Ring och tala med Contact sports för att få rätt storlekar om ni är osäkra.

Maniacs rekommenderar Xenith paketet för juniorer eftersom hjälmen är lätt att ställa in. I andra hand Ridell paketet. Vi har hjälmar ni kan pröva för rätt storlek. Svart hjälm, svart tröja och svart tröja gäller.

Maniacs har en låg avgift för att ni själva ska kunna köpa er utrustning. Slutar ni så tar vi gärna emot er utrustning för att kunna låna ut dessa till nya, men kan tyvärr inte köpa ut utrustning. Vi har inte den ekonomin i föreningen.

Hjälm och axelskydd kan ofta användas två säsonger utan att man växer ut dem. Utrustning är därmed förhållandevis billigt.

Handskar tycker de flesta är tufft och coolt. Det underlättar att fånga bollen, men när de yngre behövs de inte.