Amerikansk fotboll grunder

Amerikansk fotboll Grunder

Vill du starta din egen träningsgrupp eller bara vill veta mer som förälder? Här är lite information om amerikansk fotboll.

Tränarkurs för nybörjare

Det finns ett antal grunder som alla kan lära ut, oavsett tidigare kunskaper. Vi tar gärna emot föräldrar som vill hjälpa till. Det viktiga är att ni tycker om att coacha/träna barn. Resten löser vi.

I Maniacs har introducerar vi sporten till er som vill coacha och lär er de grunder som krävs. Sedan får du gå de utbildningar som krävs för att leda ett lag i match. 

Vi har följande resurser för nya tränare:

 • Coachutbildning
 • Tränarhandbok

 • Övningshandbok

 • Spelböcker (Taktik och strategihäften för Flagg, 7vs7, 9vs9, 11vs11)

Obligatorisk coachutbildning för våra huvudtränare
- Amerikansk fotboll Grunder (arrangeras av SAFF)
- Tränarhandboken i praktiken (Beckomberga Maniacs Tränar- och övningshandbok)
- Plattformen, barn och unga (arrangeras av SISU)
- Barn och ungdomars fysiska och psykiska utveckling (SISU)
- Barnens spelregler (SISU)
- Hjärntrappan, om hjärnskakningar (SISU)

I de yngre åldrarna (8-13 år) gäller det att som barn få pröva på allt och att ha kul.  Som förälder kan du faktiskt lära ut det mesta, även om du kanske inte själv kan utföra det.               

Amerikansk fotboll för barn - 101

I PeeWee (upp till 13 år) spelar barnen 7 manna, 9 manna eller 11 mannafotboll.

När du spelar är antingen ditt anfall inne, eller ditt försvar inne. Alla barn har en position både i anfall och försvar för att få spela mycket.

Storleken på planen varierar beroende på ålder. Men 35x60 meter är ett vanligt format för de yngre.

De som är äldre än 15 spelar med 11 man på plan i seriespel. Den planen är ca 105 meter lång och 40 meter bred. Alltså smalare och längre än en vanlig fotbollsplan. Det går även att spela 9 manna och 7 manna i turneringar.

I amerikansk fotboll spelar man fotboll med händerna. Bollen är dessutom oval. Du passar eller lämnar över bollen till någon som kan ta bollen till end zone med bollen kvar i händerna. End Zone är ett markerat område hos motståndarna. Att ha bollen i motståndarnas Endzone kallas att göra Touchdown och det är samma sak som mål - GOOOOAAAL! eller TOUUUCHDOOOOOWN!!

Fotbollsplan för vuxna
Fotbollsplan för vuxna

Spelet delas in i försök, där varje försök tar 3-15 sekunder.
På 4 försök gäller det att ta sig till mål (End Zone) eller åtminstone 10 yards framåt (9 meter) för att få 4 nya försök. För att spelarna ska se hur långt de behöver springa finns det många linjer på en amerikansk fotbollsplan. Det är 5 yards mellan de "stora linjerna".

Var sin sida av bollen - Down, set, hut!
Lagen ställer upp på var sin sida av bollen (se bild nedan). Anfallet skriker "Down, set, HUT" och då kastas bollen bakåt. Spelet startas. Anfallet för sedan bollen så långt framåt de kan tills de blir stoppade av försvaret. 4-6 sekunder senare är spelet över och lagen ställer upp på var sida om bollen igen för att köra ett försök till.  

Var sin sida av bollen - Försvaret närmast - Stå rätt så att du kan "explodera" in i spelet
Var sin sida av bollen - Försvaret närmast - Stå rätt så att du kan "explodera" in i spelet

Offside - Ingen får röra sig innan bollen rör sig
Enkelt kan man säga att ingen får röra sig framåt innan bollen rört sig bakåt när försöket börjar. Då blir det Offside.

Finta - Hut, HUT
För att inte försvaret ska veta när anfallet startas varierar man när bollen flyttas bakåt. Ibland startar man på down, ibland på set och ibland skriker man HUT; HUT; HUT och startar t.ex på andra HUT. Tjuvstartar försvaret blir det offside och de får ett straff (5 yards bakåt). Rör sig anfallet innan bollen rört sig, då får de ett straff (5 yards bakåt).

Straff i amerikansk fotboll
Det finns många olika straff. Oftast är det förlorade yards eller matchstraff som gäller. 5, 10 eller om det är allvarligt 15 yards förlust. Spelet går ju ut på att föra bollen framåt 10 yards i taget. 15 yard är mycket eftersom planen bara är 100 yards lång. 1 yard är 90 centimeter.

Inga tacklingar - Flaggfotboll
Förutom kontaktvarianten (med skydd och tacklingar) kan man även spela flaggfotboll och touchfotboll. Beckomberga Maniacs spelar flaggfotboll inomhus 5 mot 5 och då och då även utomhus i våra årliga turneringar för de mellan 11-16 år.

Försvar och anfall ställer upp på var sin sida av bollen
Försvar och anfall ställer upp på var sin sida av bollen

Anfallets roller (Offense)

Offense - Anfallet har ett antal roller. Det här är en förenklad beskrivning, men räcker så länge.

Linje (Offensiv-, O-line, första linjen, försvarsmuren) - Den består av 3-5 spelare som ska hindra motståndarna från att ta sig fram. De står längst fram och oftast på en linje med några decimeters mellanrum. Dessa får inte ta emot pass. O-line har en spelare i mitten som kallas center. Det är denne som sätter igång spelet genom att föra bollen bakåt till en annan spelare. Detta kallas snapp.

Wide receivers (WR, fångare, passningsmottagare) - Dessa är 1-4 stycken och står utanför linjen. Deras uppgift är att springa och fånga bollen. Alternativt hindra motståndarna från att ta personen som kommer med bollen.

Quarterback (QB, kvartsback, passare, överlämnare, spelfördelare, andra linjen) -
Kvartsbacken är den som får bollen när spelet satts igång av Centern. Denne har då tre alternativ

 • kasta bollen till en wide receiver (passa)
 • springa själv med bollen eller

 • lämna över bollen till en löpare (running back).

Running back (löpare, andra linjen)
Dessa är  1-3 stycken och står bakom linjen tillsammans med kvartsbacken (QB). Runningbacken får bollen av QB och ska springa igenom motståndarens försvar så långt han kan. Har laget två running backs så brukar den ene (Full backen) springa först och skapa väg för den som kommer bakom med bollen (tail back).

Försvarets roller (Defense)

Försvaret har ofta tre försvarslinjer för att stoppa alla typer av anfall. De spelar två olika typer av anfall precis som i basket. Antingen Man-Man eller Zon försvar. Zonförsvar är absolut vanligast när de är yngre.

Linje (Defensiv-, D-line, första linjen)
Består av 3-5 spelare som ska försöka ta sig förbi den offensiva linjen och stoppa/tackla alla som har bollen. Lite större killar som är snabba och orädda.

Corners (Cornerbacks).
1-4 stycken. Ofta lika många som det finns Wide receivers. Dessa har som uppgift att bryta alla passningar (med händerna) och bevaka alla wide receivers som springer i deras zon (eller markera deras WR om de spelar man-mot-man). De får inte röra en spelare när bollen är i luften, men så fort någon fångat en passning så kan de tackla. Korta och långa spelare som tycker om att springa passar här. Det gäller dock för coachen att matcha rätt mot motståndarna.

Linebackers (Den andra linjen) (1-4 st) - Dessa är den andra linjen av försvar och ska ta hand om alla som passerar första linjen med bollen. De ska även bryta pass som kommer i mitten. De läser spelet och försöker tackla så tidigt som möjligt utan att bli lurade åt fel håll. Dessa har roliga namn som Mike och Sam. Den som spelar Mike är den som styr försvaret. Försvarets QB. Dessa är i allmänhet orädda och gillar fysisk kontakt. Gillar själva kollisionen.

Safetys (den tredje linjen, liberon) (1-2 stycken) - När allting går åt skogen är det bra att ha en safety. Det är denne som har hand om djupet i försvaret eller som stärker upp där motståndarna har fler spelare. Free safety är den friaste rollen i försvaret. Här är det oftast mindre killar med stor spelförståelse som spelar. Snabbhet och aggressivitet (ge järnet) är bra egenskaper, men även spelare som tänker efter fungerar bra här.

Uppgift? Har alla andra misslyckats så lyckas Free Safetyn.

Instuderingsfrågor (Bild nedanför)

 1. Vilka tre i bilden är Offensiv linje? 
 2. Vilka kommer att få bollen överlämnad och springa med den?
 3. Vilka ska hindra att passningen kommer fram i mitten?
 4. Vem är kvartsback (QB)?
 5. Vilka två är linebackers?
 6. Vem kastar bollen vid passning?

 7. Vem är free safety?
 8. Vem är strong safety?
 9. Vilka kommer ta emot pass?
 10. Vilka ska hindra att passen kommer fram på kanterna?
 11. Vem startar spelet?
 12. Vilka är corners?
 13. Vilka är Wide receivers?
 14. Vem är Mike och Sam?
 15. Sparkar man bollen med foten i PeeWee?
 16. Vem styr anfallet?
 17. Vem styr försvaret?Svar:
1) 2-4, 2) 7 och 9, 3) F-G, 4) Nr 8, 5) F och G, 6) Nr
8, 7) Bokstav I, 8) Bokstav H, 9) 1,5-6, 10) A och E, 11 Nr 3 Centern. 12)
A och E, 13) 1,5 och 6, 14) F och G, 15) NEJ, 16) Nr 8 Kvartsbacken (QB),
17) Mike (Linebacker)Andra bra regler att veta i PeeWee (under 13 år)  

 • Touchdown - För bollen in i motståndarnas endzone (kasta och fånga, spring in, håll bollen innanför)  
 • Poäng - Anfallet ska ha bollen med sig in i motståndarnas end zone för att få poäng. Det kallas Touchdown. Touchdown ger 6 poäng.

 • Snap - Anfallet startar spelet genom att centern i första linjen kastar bollen/räcker bollen bakåt. Oftast mellan benen. Detta kallas Snap.
 • 4 försök - Anfallet har fyra försök att ta sig 10 yards framåt (9 meter) eller göra poäng. Misslyckas man går bollen över till andra laget som då får anfalla.
 • Många avbrott - Ett försök är över så fort en missad passningsboll
  går i backen eller när den som har bollen har någon del nedanför knäet i
  backen (tacklas eller faller). Alternativt när domaren blåser.
 • -Vart startas nästa försök? Håller anfallaren i bollen, då startar
  nästa försök där denne blev stoppad. Gick bollen vid misslyckad passning så
  börjar nästa försök där förra startade.
 • Domaren blåser - Då slutar spelet.

 • Gul flagga - Domaren kastar en gul flagga när denne ser ett
  regelbrott. Spelet fortsätter tills domaren blåser.
 • Face mask - Det är INTE tillåtet att ta tag i motståndarnas
  ansiktsmask.
 • Horse collar - Det är INTE tillåtet att ta tag baktill kring halsen (i axelskyddet) och dra honom rakt ned och bakåt. Framåt är dock OK. 
 • Stiff arm - Springer du med bollen så är det tillåtet att hålla ute armen för att hindra motståndaren från att tackla. Oftast placerar du din stiffarm i ansiktet på motståndaren. Det är extremt svårt att se skillnaden på en Stiff arm och en face mask om man är ovan.
  Så bli inte upprörd utan lita på att domaren kan döma.
 • Vi spelar snällt i PeeWee - I Maniacs har du ALLTID händerna nedanför axlarna på din motståndare och du får INTE göra stiff arm i PeeWee mot ansiktet . Då blir du utbytt.
 • Touchdown kallas det när du håller bollen i dina händer i motståndarens end-zone.

  Det ger 6 poäng.

 • Interception - Ditt lag passar, men motståndaren fångar bollen. Det kallas interception och det blir motståndarens tur.
 • Extraförsök - Efter Touchdown får man en chans till att göra flerpoäng. Kastar man in bollen  och någon fångar den i endzone/eller springer du in bollen i endzone så får ditt lag 2 extra poäng
 • Sparka bollen - får man från 14 år. Men det är väldigt sällan du får sparka boll. Punt, Kickoff, field goal och extrapoäng.

 • Fler regler... Ja de finns, men just nu struntar vi i dem.

  "A minute to learn, a life time to master"

De 7 grunderna

Grunderna i amerikansk fotboll är enkel. De är dessa vi lär oss hela tiden.

 1. Kasta boll
 2. Fånga boll   
 3. Hålla i boll
 4. Hindra spelare (Blocka)
 5. Passera spelare (avblocka)
 6. Tackla spelare
 7. Stå rätt och springa rätt (Stans och rörelsemönster)

Coola saker
Det finns några coola saker som era barn kommer att prata om.  Lär dig dem!

Interception - Försvaret fångar bollen när anfallet kastar. Jättebra.
Pick-six - Försvaret fångar bollen och springer upp och gör en touchdown. JätteJätte bra...
Pancaka - Du trycker ned din motståndare så att han faller baklänges.
Ankelbrejka - Att finta någon så mycket så att motståndarna faller i backen.
Trucka - Att när du springer bollen och någon försöker tackla dig så springer du igenom honom.

Så passa på och lär er ett helt nytt språk :)