Frågor inför 2020

FAQ 2020 - 10 frågor och svar

1. Ska vi spela med skydd?

De äldsta, födda 2004-2009, kommer träna och spela med skydd. En komplett utrustning kostar 3-4000 kr.

De yngre, födda 2010-2011 spelar troligtvis flagg utan tacklingar och skydd. De som vill kan träna med de äldre med skydd. Vi kommer också få ett antal "mjuka skydd" från förbundet som vi ska testa med de yngre.

Det viktiga - kom när vi har provdag i februari/mars så vi kan se vad alla har för storlek på skydd.

2. Kommer det finnas hyrskydd/begagnade skydd?

Egentligen vill vi inte ha hyrskydd och vi rekommenderar inte att köpa begagnat annat än från DIF och Maniacs. Maniacs har få spelare som säljer begagnade skydd i år. Vi kommer försöka köpa in/låna ett antal hyrskydd, framförallt hjälmar. Vi vill inte göra det, men det känns som nödvändigt för att alla ska kunna spela. Hyrskydd är jobbigt att hålla reda på, förvara och är en kostnad/risk för klubben.

Om du köper Axelskydd, tandskydd, träningströja och byxor kostar det ca 1800 kr. Ett helt paket med hjälm kostar 3 200 kr (Riddell). Det dyrare paketet kostar 4 300 kr (Xenith).

Hjälmen är det dyra. Oftast kan man ha hjälmen i 2-4 år. Hyra för hjälm kommer vara 500 kr. MEN, vi vet inte riktigt hur vi ska göra här. Tala med oss så hittar vi en lösning. Jag funderar på en lösning där vi köper ut hjälmarna ur Xenith paketet för 1 800 kr och de från Riddell paketet för 1 300 kr.

Vi hyr sedan tillbaka hjälmen för 500 kr per säsong. Mao, spelaren behöver inte ta risken att hjälmen är för liten säsongen efter och föreningen kan bygga upp ett förråd med hjälmar.

Då kostar första säsongen med Riddell paket 2 400 kr och Xenith paketet 3 000 kr. Men vi kan bara göra det för några få spelare. Vi kommer prioritera där det är flera som spelar i familjen. Vi vet hur dyrt det kan bli. Tala med tränarna om detta ifall ni är intresserade.

Gör vi det kommer vi få problem att finansiera matchtröjor istället, men det kanske löser sig. Det viktiga är att alla kan spela.

Återköp: Föreningen kommer också betala 400 kr för axelskydd från dessa paket om någon vill sälja tillbaka dessa efter säsongen. Samt 1000 kr för Xenith hjälmar efter säsongen. Vi har råd att göra detta med 15 axelskydd och 5 hjälmar.

Hur vi än gör kommer vi alltid gå back på uthyrning och vi kommer behöva förvara dem någonstans på vintern.

3. När och var ska vi träna?

Troligtvis Måndag, Onsdag 18-19 samt Söndag 12-14 är planerat.
Beror lite på när tränarna kan komma loss från egna träningar.  Träningsplats blir Spångavägen 138.
Vinterträningarna kommer främst vara på lördagar, söndagar och måndagar.

4. Ska vi spela matcher?

Ja, vi börjar med flaggfotboll (inga tacklingar, inga skydd)i april/maj. Vi kommer att spela interna matcher och matcher mot andra lag.

VFL (Västra FörortsLigan) - 7vs7 med tackling och skydd från mitten av maj. Söndagar i Bromma. Lag vi möter är DIF, Solna Chiefs, Bro-Broncos, Tyresö, Täby Flyers, Mean Machines och Nynäshamn Wild Hogs.

Västerås, Örebro, Uppsala och Karlskoga är också inbjudna. Vi hoppas att de kommer.

NFL (Norra FörortsLigan) från augusti. Spelas lördagar i Sollentuna och Wäsby mot deras olika lag (Steelers, Saints, Redskins, Packers, Chargers och Vikings).

Turneringar
Vi kommer kanske att anordna en större turnering kring den 6-9 juni själva. Vi letar en arena med två planer, omklädningsrum och vatten som är ledig :). Gärna i västerort. SAFF (förbundet) kommer sanktionera tävlingen som en av två nationella tävlingar i år och turneringen ska vara för nybörjare från 9-17 år. Vi spelar 7vs7 (7 mot 7).

 • Sista helgen i juli går Dukes Tourney i Skövde för de Maniacs som är födda 2008-2010. Torsdag till Söndag.

  Det är 9vs9, så det krävs att vi är 15 intresserade för att åka samt 3-4 föräldrar som kan hjälpa till i Skövde. Mat, boende, resa och avgifter är ca 1800 kr per person (500 kr boende och mat, 600 kr i resa, 700 kr i turneringsavgift och lite kompensation till tränarna).

 • HP cup i augusti/september är också 9vs9. Vi får se om vi är redo då,

5. Ska vi på träningsläger?

 • DIF summer camp i juli (Krav 11 år/kan engelska). Här kommer era coacher att vara och träna själva samt bli bättre på att coacha. Vi hoppas ha 10 platser för spelare.
 • Distriktets olika breddläger, bl.a höstlovet i oktober i Spånga.

 • Eget läger? Beror på de föräldrar som blir lagledare.

6. Matchtröjor

Vi letar efter sponsor till matchtröjor och behöver bortaställ till 2020. Någon som känner till en sponsor? Vi kommer även erbjuda de som vill att köpa sin egen tröja. De som köper får välja nummer och ha namn på tröjorna samt behålla tröjan.

7. Vad kan vi vuxna hjälpa till med?

 • vi behöver fler tränare. Alla som tycker det är kul att lära barn idrott är välkomna. Teknik och taktik lär ni er fort. Det kommer också vara helgkurser för att lära sig amerikansk fotboll. Vi har ett ganska digert program för de som lära sig mer.
 • vi behöver sjukvårdare. Kurserna är jättebra och de kör igång mars/april. Dessa behövs på matcher för att plåstra om och trösta. Det blir skrubbsår och ibland så faller de snett och tappar luften.

 • Lagledare. det behövs en förälder i varje "årskurs" som vill vara lagledare. Ni arrar matcher och roliga aktiviteter med hjälp av oss tränare. Ni är också kontaktperson till föräldrarna och för nya som prövar på.

 • Rekrytering. Alla kan hjälpa till så vi blir fler. Vi har tillräckligt många för att spela om alla är där. Men ju fler vi blir desto mer kan vi göra. Berätta vad vi gör, sprid om oss på sociala media, bland era bekanta och på era skolor. Vi kommer kunna ta emot nya hela året om, men april/maj är jättebra om nya kommer.

 • Domare. Vi kommer behöva domare till 2020, Är ni vana att döma i andra sporter, snälla ställ upp. Vi behöver fler domare.

8. Ska vi samarbeta med andra?

Enkelt svar - JA.

2019 var ett framgångsrikt för att vi samarbetade med andra föreningar. Vi åkte till Dukes Tourney tillsammans med Tyresö, vi spelade HP cup tillsammans med DIF, Broncos och Solna Chiefs och vi samarbetade med Solna chiefs med träningar för de äldre under hela säsongen. Ja, 2020 kommer innebära mer samarbeten och mer skoj. .

Det viktiga är att vi bibehåller det vi tycker är viktigt. Att kunna träna den mesta av tiden nära där där du bor och att ni har kul. Samarbetena är främst till för att få kvalitet på träningar och kunna ställa upp i alla cuper och matcher som vi vill.

9. Behöver ni hjälp av föräldrar/vuxna?

Ju fler vi är, desto roligare blir säsongen. T.ex kommer vi behöva hjälp med alla turneringar och matcher vi arrangerar.

Vi behöver också vuxna som vill ställa upp som tränare för våra lokala träningsgrupper. Helst vill vi ha grupper för de yngsta i alla kvarter. Inte bara i Kälvesta, Ängby och Beckomberga. Men då krävs det vuxna som engagerar sig.  Det viktiga är inte att kunna amerikansk fotboll utan det viktiga är att ha ett genuint intresse i sina barns aktiviteter, ett utforskande sinnelag och tycka det är kul att lära barn att idrotta.

10 . Vad är Crazy football?

Crazy football är vad vi spelar när vi vill ha kul. 3-5 stycken i varje lag.

Det är att springa och fånga boll. Ingen taktik, inga tacklingar utan bara springa och fånga boll. Alla i anfallande laget startar på en linje. Den som har bollen startar spelet (t.ex med HUT) de övriga springer och fångar bollen när den som har bollen kastar. Den som kastar har 4 sekunder på sig.

Försvararna stoppar den som fångat bollen genom med att markera med två händer på kroppen eller tvinga personen med bollen över sidlinjen. Det gäller att fånga bollen två gånger på 4 försök för att få fyra nya försök. Går bollen i marken (ingen fångar den) så har laget förlorat ett försök. Fångar det andra laget bollen så kan de springa med den och får börja anfalla.

När spelet stoppats så ställer alla i anfallet upp på en linje igen för ett nytt försök.

Sen gäller det bara att göra Touchdown! Reglerna anpassas alltid efter vilka som möter varandra. T.ex brukar vi köra med att kasten måste vara minst två meter och att det är tillåtet med press.

Vi utvecklar vår förmåga att följa boll, fånga boll, man mot man försvar, zon försvar och att skapa separation precis innan du får bollen.