Tränare sökes

Barn och ungdomstränare sökes

Ideella barn- och ungdomstränare sökes till Bromma/Spånga/Vällingby

Beckomberga Maniacs är en barn- och ungdomsförening som växer fort och har växtvärk. Framförallt har vi en stor brist på ledare och tränare inom amerikansk fotboll. Idag, efter ett års verksamhet, har vi ca 80 licensierade spelare, 100 medlemmar, 5 barn och ungdomslag, inklusive Sveriges enda tjejlag?! samt ENDAST 5 tränare.

Vi söker därför fler tränare med moderna kunskaper som vill arbeta ideellt (gratis) i vår förening
för att bygga inför 2021!

Platser vi tränar på är Blackeberg, Beckomberga, Norra Ängby, Abrahamsberg, Vällingby/ Spånga/ Kälvesta och kanske i framtiden Hässelby, Ekerö och Järfälla. Alltså västerort med omnejd. Vi försöker lägga våra träningsplatser nära bra kommuni­kationer så att våra tränare (Samt de spelare som bor långt borta) enkelt kan ta sig dit.

Det bästa är givetvis om du bor i närheten, eftersom det är vad de flesta av våra spelare gör. Det är också en grundfilosofi i vår förening - Träna där du bor!

Varför ska jag bli en Maniac?
Vi håller på med en resa som vi tror på och en resa som kommer ge oss många glada minnen och upplevelser. Något nytt, spännande och fantastiskt kul inom amerikansk fotboll i Sverige. Är du
rätt person så kommer du älska det här. Vi är INGEN ELITFÖRENING utan vi vill att alla som vill ska få spela amerikansk fotboll!

Vad söker vi?   
5-10 tränare som vill träna äldre (14-17 år)   
5-10 tränare som vill träna yngre (8-13 år)

Av dessa behöver 2-3 gedigna moderna amerikanska fotbollskunskaper och är beredda att ta en HC/OC eller DC roll i de äldre lagen. Alternativt utbilda övriga tränare till dessa roller samt utbilda föräldrar till hjälptränare.

Vill ni inte vara tränare men kan tänka er att utbilda våra tränare är det jättevälkommet. Regelbundna punktinsatser som utbildningar behövs för att höja vår kompetens behövs.

Vem söker vi?  

 • Du som har duktig med barn och ungdomar och förstår vad det innebär att tränadem och har tålamod att klara av det
 • Du som tycker det är kul att träna barn och ungdomar    
 • Du som vill engagera dig i en förening som tror på att alla kan vara med
  och att det viktiga inte är att vinna, utan att ha kul med idrott.   
 • Du som vill engagera dig i en förening som gör för att inkludera barn och
  ungdomar oavsett deras fysiska och psykiska förutsättningar   
 • Du som vill engagera dig i en förening som motarbetar all form av mobbning,
  utfrysning och främjar att vara en bra kompis framför talang.   
 • Du som har en gedigen, modern amerikansk fotbollskunskap, men fortfarande vill
  lära dig mer.    
 • Du som tror att sättet vi tränar barn och ungdomar kan förändras och förbättras
  och du vill jättegärna hjälpa till.    
 • Eller du som har en gedigen idrottsutbildning (t.ex GIH) och vill lära dig mer om amerikansk fotboll och hur du coachar barn och ungdomar.    
 • Kan stå för Maniacs värderingar 
  - Att en amerikansk fotbollsförening kan byggas utifrån svensk föreningskultur och allt vad Riksförbundet står på. 
  - Att barn och ungdomar ska hålla på med många idrotter 
  - Tror på breddidrott, vi är ingen elitförening.  
  - Alla ska få vara med 
  - Alla ska ha kul (även motståndarna)
  - Att det är bra att tjejer prioriteras för att få fler tjejer till sporten
  - En bra match är en match där ingen skadas, varken hos oss eller hos motståndarna
  - Att alla ska ha möjlighet att få utvecklas i sin takt och så mycket de själva
  vill
  - Att det är viktigat att ta hand om alla medlemmar och bryr sig om alla

INTRESSERAD?

Kontakta mig via junior@be-maniacs.se om ni ärintresserade.

Hoppas att höra från er och en trevlig sommar på er alla

Örjan Törmänen

MER OMFORMATION

Vad är Beckomberga Maniacs?

Maniacs försöker göra saker annorlunda, därav namnet. 

Det finns inget mer vi undviker än ledare som säger "Så har vi alltid gjort". Vi tror på att lära ut på ett nytt sätt och att anpassa och till barnen och ungdomarna av idag. Inte hur det var när vi själva växte upp. Det gör att vi startar tjejlag, delar ut gratisbollar till våra medlemmar, spelar på gräsmattor i parker, sätter barnet i fokus/inte föreningen, endast kör fades på uppvärmningen och att vi spelar vårt eget spel på träningarna - "Crazy", utan tacklingar och bara pass. Att alla samlas på fredagar för Friday night football utan skydd och kör 1vs1. Att vara en bra kompis och ställa upp för varandra ska vara självklart i vår förening. Att vara lika sjysst på plan mot motståndare och domare är lika självklart.

Vi har sparat en sak från förut. Vi tror på ideellt arbete och föreningsengagemang, i en värld där allt fler tror det bästa är att ta betalt för att barn och ungdomar ska få uppleva glädjen av att idrotta, vill vi göra det "gratis" och ideellt så länge det går.

Beckomberga Maniacs är en relativt nystartad förening som spelade sin första säsong i U11 och U13 förra året (2019) med stor framgång. Vår bedömning är att våra spelare hade jättekul och våra motståndare hade också roligt, vilket var vårt mål. U13 vann HP cup i Stockholm och Lucia cupen i Göteborg och bildar i år stommen i vårt nya U15 lag.

Målet för föreningen är att erbjuda amerikansk fotboll som kvartersfotboll för barn och ungdomar. Du ska helt enkelt kunna cykla till träningen. Visionen är att det finns ett amerikanskt fotbollslag i varje kvarter i hela västerort och att det finns en tjejserie i amerikansk fotboll i västerort (Bromma, Spånga, Vällingby etc).

I år (2020) har föreningen 5 lag som kan spela match. Det är U9, U11, U11 tjejer, U13 och U15. De
yngre lagen spelar flexfotboll eller flagg och de äldre spelar tacklingsfotboll. Vi tror oss ha det enda tjejlaget i Sverige för närvarande.

Anledningen till att föreningen startade med amerikansk fotboll var helt enkelt att det inte fanns någon amerikansk fotboll i västerort och att de fanns barn som ville spela, men de ville inte sitta på bussen en timme för att komma till träningen. Västerort är en av de mest barnrika områdena i hela Sverige med över 33 000 barn i åldern 8-15 år inom cykelavstånd. Potentialen att växa är enorm, men för det behövs tränare för alla åldrar. Tränare som är villiga att hålla träningar i Bromma och övriga västerort. Tränare som gillar att träna barn.  

Behåll spelarna, ta hand om dem, undvik skador
Viktigt att veta är att vi är en förening som arbetar med skademinimering och försöker följa de rekommendationer som tas fram, t.ex via www.fotbolldevelopment.com , NFLs "way to play" samt vårt egna interna säkerhetsarbete. Vi arbetar mycket med att ta hand om alla också och där är våra föräldrarepresentanter och våra juniorer som agerar tränare en viktig del.

Väldigt få slutar nämligen för att de trycker vår sport är tråkig. Istället slutar ca 30% av barn och ungdomar med sporten pga skador eller rädsla för att skadas. Ytterligare en stor andel slutar för att de inte längre känner sig välkomna, t.ex när de blir äldre och det blir mer tävlingsinriktat. Det är något vi som förening arbetar på att förändra. Skador på träningen är för oss ett misslyckande!

Maniacs tillåter franchise
Vi tror på vårt koncept och vill ni starta en systerförening i ett annat område så hjälper vi er. Ju fler Maniacsklubbar som finns desto roligare kommer vi att ha. Logga, utbildningar, mercs, matchtröjor, ekonomi, stadgar. Vi hjälper er med allt så kan ni fokusera på det viktiga, barnen!

Hur stor kan föreningen bli?
De större barn och ungdomsföreningarna I västerort har mellan 1000 och 7000 medlemmar. Det finns till exempel 4-5 fotbollsföreningar och 3-4 gymnastikföreningar som har mer än 1000 medlemmar. Det finns även Cheerleading och Parkourföreningar med över 500 medlemmar.

Med tillräckligt många bra ledare så kan föreningen växa relativt fort till över 500 medlemmar. Vilket gör att vi skulle kunna ha två lag i varje åldersgrupp. Storleken är inte ett mål i sig, däremot är ett mål att alla ska kunna tävla eller träna på sina egna villkor. Då underlättar det om vi är många och då behöver vi många tränare.

Idag, efter ett år, har vi ca 100 medlemmar och ett 80 tal licensierade spelare, men vi har som sagt alldeles för få tränare, speciellt i de äldre åldrarna (14 och uppåt). Vi har växtvärk och kan inte växa längre.

Vi som är ledare i Maniacs tror att allt detta kan bli något nytt och spännande inom amerikansk fotboll. Ett experiment som kanske gör amerikansk fotboll till en breddidrott i Sverige. Kom och hjälp oss!

Amerikansk fotboll är kul!
Barn och ungdomar har rätt att ha kul!


BLI EN MANIAC!